De gemeente heeft twee vragen geformuleerd voor het Stadspanel: Hoe maken we de druktemeter voor iedereen acceptabel, en hoe meten we het draagvlak in de gemeenschap. Over die vragen heeft het Stadspanel gediscussieerd in een vergadering van 8 juli.
Ons beraad leidde tot aanpassing van de vraagstelling, en die is besproken in de vergadering van 22 juli.
Dit heeft geleid tot de volgende kernvragen en advies:
1. Covid of crowd management
Het Stadspanel Data is van mening dat de vraagstelling moet worden verbreed naar de acceptatie van een crowd management systeem. We begrijpen dat het voorstel in het College is goedgekeurd op basis van een beperkte toepassing (Covid gerelateerd). Vragen die hierdoor bij ons opkwamen zijn:
- Wanneer wordt het systeem weer weggehaald? Is een einddatum vastgesteld of wordt het stilzwijgend verlengd in afwachting van een volgende besmetting?
- Wordt het systeem in de toekomst ook gebruikt bij andere grote evenementen? De investering is immers gedaan.
Bij ons bestaat de indruk dat we hier te maken hebben met een potentieel crowd management systeem dat regelmatig kan worden gebruikt. Dit hoeft niet bezwaarlijk te zijn gezien de beperkte data die wordt verzameld. Het lijkt ons wel verstandig om dit van meet af aan duidelijk te maken in de communicatie.
2. Governance
Het doel van het Stadspanel Data is zich te richten op issues die te maken hebben met privacy van de burgers (AVG), inclusie, bescherming van de data en beheerskwesties rondom dit thema.
Wij zijn akkoord met de architectuur op basis waarvan de gemeente beperkte informatie vergaart door het aantal pings op een bepaald moment te registreren. Omdat die data niet zijn terug te leiden naar een individuele gebruiker zonder inschakeling van de telecombedrijven, zijn wij van mening dat voldaan wordt aan de richtlijnen van de AVG.
Wel zouden wij aandacht willen vragen voor de aansturing en beheer afspraken van dit project. Dat geldt vooral als de technische mogelijkheden van het systeem worden aangepast zodat personen wel kunnen worden herkend. Of als de gezagsdriehoek besluit om het systeem te gebruiken voor observatie. In deze scenario’s moet duidelijk worden vastgesteld wie kan beslissen, wanneer de gemeenteraad (en het Stadspanel) opnieuw moet worden ingeschakeld en wie toezicht houdt op de correcte naleving van de afspraken.
3. Contract partijen
Er is gekozen om een contract aan te gaan met de firma Purple Wifi Limited (https://purple.ai/) via de firma Kolesys (licentiehouder?).
De vraag die bij ons rees was wie is de contractpartijen met de gemeente zijn. (Purple, Kolesys of het Consortium?). Dit is van belang in verband met de aansprakelijkheid, mocht er toch iets misgaan. Ook vragen we ons af wie eigenaar is van de data, en wie er de verantwoordelijkheid voor draagt. Is dit de gemeente, het consortium Purple of Kolesys?
4. Implementatie/strategie
Het zou goed zijn enige aandacht te geven hoe de druktemeter wordt ingepast in de SmartCity strategie van de gemeente Hilversum.
De gemeente wordt geadviseerd om een duidelijk handhavingsbeleid te formuleren en dit te communiceren.
5. Communicatie
Een belangrijk element van dit project is de communicatie. Het bestaande wantrouwen bij de invoering van dergelijke systemen moet vanaf het begin worden weggenomen door een uitgebreide informatiecampagne.
In onze optiek dienen de volgende elementen aan de orde te komen:
- Waarom wordt het ingevoerd.
- Crowd management én Covid management.
- Hoe werkt het.
- Welke data wordt wel en niet verzameld en hoelang wordt het bewaard.
- Hoe ziet het beheer eruit.
- Wat merken de burgers er van als ze het geobserveerde gebied binnengaan.
- Wat zijn de handhavingsregels.
- Hoe lang wordt het systeem ingezet en hoe weet de burger dat het systeem actief is.