Samenvatting Advies Project Snelliuslaan

27 augustus 2020

Bewonersinitiatief Snelliuslaan

De bewonersgroep heeft contact gezocht met de gemeente om zicht te krijgen op verkeersbewegingen op de Snelliuslaan. Daarbij moeten innovatieve IT-technieken worden ingezet.

Dit heeft geleid tot de volgende keuzes:

  • Er wordt een opstelling geplaatst met ‘smart’ camera’s, waarmee de verkeersbewegingen worden gemeten.
  • In de periode waarin de camera’s worden gebruikt, neemt de gemeente na elkaar verschillende verkeersmaatregelen. Met de camera’s kan worden vastgesteld of en welk effect de maatregelen hebben op het verkeer (effect van ‘nudging’).
  • De gemeente stelt een dashboard ter beschikking, waarmee ook de bewoners zicht hebben op de telling van de smart camera’s.

Advies Stadspanel Data Snelliusproject

1. Ethische bezwaren
Het Snelliusproject is gericht op het tellen van verkeersbewegingen, met een onderscheid tussen auto, fiets, voetganger. Doordat de smartcamera de registratie van de verkeersbewegingen direct omzet in niet naar personen herleidbaar (beeld)materiaal, ziet het Stadspanel geen risico op het inbreuk maken op privacy.

2. Dashboard

  • Ons idee is om betrokken buurtbewoners in ‘meet up’s’ de verzamelde data te laten zien (transparant en zonder restricties) en te bespreken op basis van door experts uitgewerkte samenvatting van de data. Zo kunnen Partijen (bewoners en gemeente), met een vergelijkbaar beeld van de context en van de data, gezamenlijk tot conclusies komen.
  • Ons advies is met de initiatiefnemers voor het Snelliusproject afspraken te maken over hoe en wanneer de data van de metingen worden gedeeld en besproken.

3. Communicatie
Omdat gebruik wordt gemaakt van voor iedereen zichtbare camera’s is het van groot belang als gemeente te communiceren over het project (de inzet en beoordeling van verschillende verkeersmaatregelen), de gebruikte methode met de smartcamera’s, de gewaarborgde privacy en de betrokkenheid van de bewoners van (omgeving) Snelliuslaan.

Het lijkt het Stadspanel raadzaam ook te communiceren dat de ingezette verkeersmaatregelen ingesteld zijn voor de proef. De gemeenteraad moet later nog beslissen welke opties worden ingevoerd.

Sociale innovatie
Het is het Stadspanel Data duidelijk geworden dat de gemeente met het Snelliusproject ervaring op wil doen in het samen met bewoners/initiatiefnemers uitvoeren van een project dat is gericht op verbetering van een situatie in de leefomgeving. Naar het idee van het Stadspanel Data is het van groot belang dat niet alleen het project, maar juist ook het proces van samenwerken met burgers wordt geëvalueerd.

Alle adviezen

Samenvatting advies over bodycams BOA’s

Het Stadspanel heeft zich op aanvraag van de gemeente gebogen over de vraag of uitrusten van BOA’s een goed middel is om geweld te verminderen, als je het weegt tegen eventuele inbreuk op de privacy. Het panel vindt bodycams gerechtvaardigd. De gemeente zou er wel...

Samenvatting Vervolgadvies Druktemeter

In de vergadering van het Stadspanel Data van 21 oktober 2020 is gesproken over de stand van zaken van de Druktemeter. De gemeente heeft toegelicht dat er aantal ontwikkelpunten is. Aanvullend adviezen van het Stadspanel Data aangaande de Druktemeter Maak de...

Samenvatting Adviesaanvraag Druktemeter

In de vergadering van 22 Juli jl is de adviesaanvraag Druktemeter aan de orde gekomen. De gemeente heeft twee vragen geformuleerd voor het Stadspanel: Hoe maken we de druktemeter voor iedereen acceptabel, en hoe meten we het draagvlak in de gemeenschap. Over die...

Samenvatting Advies druktemeter in combinatie met avondklok

Op 3 februari heeft het stadspanel overlegd met vertegenwoordigers van de gemeente. Onderwerp was het gegeven dat de druktemeter door de instelling van de avondklok een andere toepassing krijgt dan waarvoor de druktemeter destijds is goedgekeurd. Mogelijke wijziging...