Samenvatting Advies druktemeter in combinatie met avondklok

14 mei 2020

Op 3 februari heeft het stadspanel overlegd met vertegenwoordigers van de gemeente. Onderwerp was het gegeven dat de druktemeter door de instelling van de avondklok een andere toepassing krijgt dan waarvoor de druktemeter destijds is goedgekeurd.

Mogelijke wijziging van het doel van de inzet van de druktemeter

Tijdens de avondklok kan de druktemeter onbedoeld een “early warning” systeem worden voor handhavers, die kunnen zien welke bewegingen er zijn in het gecontroleerde gebied. Tegelijkertijd kan de druktemeter ook belangrijke ondersteuning bieden bij het voorkomen en bestrijden van mogelijke relletjes die voortkomen uit de instelling van de avondklok.

Tenslotte is te bezien of de druktemeter, als de horeca en winkels weer open gaan,  kan worden ingezet bij de begeleiding van grote groepen mensen.

Advies Stadspanel

In ons advies van 23 oktober 2020 over de druktemeter lag het accent op communiceren over de beschikbaarheid en het gebruik van de druktemeter.

Het Stadspanel stelt opnieuw vast dat toepassing van de druktemeter, voor welk doel dan ook geen issues oplevert voor de privacy.

Wat een vraagstuk oplevert is dat de doelstelling van de druktemeter tussentijds wordt veranderd. Het wordt dan meer een crowd-management systeem dat niet alleen te maken heeft met corona, en dat ook kan dienen als hulpmiddel voor handhaving.

Het Stadspanel Data ziet deze verschuiving als een glijdende schaal: geleidelijk zonder transparante duiding doorvoeren van veranderingen.

Stadspanel Data adviseert door gerichte communicatie transparantie over het gebruik van de druktemeter te realiseren. Onze adviezen zijn:

  • Leg in een beperkte informatiecampagne uit dat:
    1. In het kader van een mogelijke openstelling van een deel van de economie de druktemeter een nuttige aanvulling is voor de COVID-bewaking.
    2. De druktemeter ook wordt ingezet ter bescherming van eigendommen bij dreigende rellen.
    3. Dat dit een tijdelijke maatregel is.
    4. Dat bij verlenging de politiek wordt geraadpleegd.
    5. Dat de bescherming privacy niet wordt opgerekt, omdat het systeem technisch niet meer kan dan mensen tellen.
  • Overweeg om een “progressive web app” (PWA) te maken voor de druktemeter.
  • Overweeg om het aantal sensoren uit te breiden (Leeuwenstraat, Zeedijk en eventueel Kerkelanden, Seinhorst).

 

Alle adviezen

Samenvatting advies over bodycams BOA’s

Het Stadspanel heeft zich op aanvraag van de gemeente gebogen over de vraag of uitrusten van BOA’s een goed middel is om geweld te verminderen, als je het weegt tegen eventuele inbreuk op de privacy. Het panel vindt bodycams gerechtvaardigd. De gemeente zou er wel...

Samenvatting Vervolgadvies Druktemeter

In de vergadering van het Stadspanel Data van 21 oktober 2020 is gesproken over de stand van zaken van de Druktemeter. De gemeente heeft toegelicht dat er aantal ontwikkelpunten is. Aanvullend adviezen van het Stadspanel Data aangaande de Druktemeter Maak de...

Samenvatting Advies Project Snelliuslaan

Bewonersinitiatief Snelliuslaan De bewonersgroep heeft contact gezocht met de gemeente om zicht te krijgen op verkeersbewegingen op de Snelliuslaan. Daarbij moeten innovatieve IT-technieken worden ingezet. Dit heeft geleid tot de volgende keuzes: Er wordt een...

Samenvatting Adviesaanvraag Druktemeter

In de vergadering van 22 Juli jl is de adviesaanvraag Druktemeter aan de orde gekomen. De gemeente heeft twee vragen geformuleerd voor het Stadspanel: Hoe maken we de druktemeter voor iedereen acceptabel, en hoe meten we het draagvlak in de gemeenschap. Over die...