De gemeente Hilversum is druk bezig de overstap te maken naar meer digitaal besturen. Omdat die term meteen allerlei ethische vraagstukken oproept, laat de gemeente zich bij het scholen van bestuurders en ambtenaren begeleiden door ECP Platform voor de Informatiesamenleving. Bij de eerste van een reeks informatiesessies was ook het Stadspanel data uitgenodigd om mee te doen. Dat is niet alleen omdat het over digitaal besturen gaat, maar omdat het Panel met de gemeente heeft afgesproken dat het zich minder met technologie en meer met de ethische kant van de inzet van digitale middelen zal bezighouden.
De zaal zocht zelf een concreet voorbeeld uit van de vragen die bij meer digitaal besturen kunnen opkomen. Het voorbeeld was het plan om aan de hand van gekoppelde data-bestanden klantvriendelijker voor de inwoners te kunnen zijn. Zodat een ambtenaar iemand die iemand aan de lijn heeft voor een verhuismelding, meteen in zijn scherm kan zien dat de beller misschien nog iets anders nodig heeft. In werkgroepjes gaan de deelnemers de dialoog met elkaar voeren over de toepassing van een concrete technologie in een specifieke context. Samen komen ze tot concrete mogelijkheden om te handelen. Dat zorgt er voor dat het niet alleen bij praten blijft, maar dat de technologie op een letterlijk waarden-volle manier ingebed wordt in de dagelijkse gang van zaken .
Vier leden van het Stadspanel hebben actief aan de sessie meegedaan, en daarmee de gemeente het perspectief van de inwoners kunnen laten zien.