Enschede kreeg een bestuurlijke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de privacy van burgers niet goed was gewaarborgd. Met sensoren mat deze gemeente de drukte in de binnenstad. De boete, waartegen Enschede overigens in beroep is gegaan, was liefs zes ton/
Hilversum beschikt sinds oktober vorig jaar over een druktemeter, bedoeld om te voorkomen dat in coronatijden het té druk is. Op verschillende locaties in het centrum zijn zeventien sensoren aangebracht die signalen opvangen van mobiele telefoons.
Is het op sommige plekken (te) druk dan kleurt deze druktemeter oranje of rood en kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren eventueel het gebied afzetten. Ondanks zorgen vanuit de gemeenteraad en ook de samenleving, hebben het college van burgemeester en wethouders en ook het Stadspanel gezegd dat de privacy niet in het geding is.
De berichten vanuit Enschede veranderen daar niks aan, blijkt uit een brief van economiewethouder Gerard Kuipers aan de gemeenteraad. Ook het Hilversumse systeem werkt weliswaar met het opvangen van WPS-signalen (WiFi positioning systems), maar het Hilversumse systeem telt alleen. Het is daarom onmogelijk om personen en apparaten te identificeren of te volgen.
Daarnaast krijgen met de Hilversumse druktemeter bezoekers de kans een veilig moment te kiezen voor een bezoek aan het centrum en ondersteunt deze handhavers, politie en stewards bij hun werk. “Dit sluit aan bij de wettelijke taken en bevoegdheden van de gemeente op het gebied van volksgezondheid, openbare orde en veiligheid”, aldus Kuipers. “Zodra de dreiging van corona voorbij is wordt het systeem offline gehaald en worden de sensoren verwijderd.”